Synlig kirke for blinde

En kirke for alle, er en kirke hvor vi kan ta ulike sanser i bruk, selv når noen av sansene ikke fungerer optimalt. Nettopp derfor er det så viktig – og enkelt – å gjøre det visuelle synlig også for synshemmede.

Frank Tangen kan fortelle mye om det fantastiske kirkerommet. (Foto: Morten Arnesen)

Frank Tangen er kommunikasjonsrådgiver hos KABB, Kristent arbeid blant blinde og svaksynte, og nylig synstolket han rikt utsmykkete Holmsbu kirke. Synstolking innebærer at man når ut til flere, uten at det går på bekostning av vanlig omvisning.

– Det er egentlig ikke så komplisert, men handler først og fremst om å beskrive det man ser, og bake det inn i den informasjonen som inngår i en omvisning for besøkende, forteller Frank Tangen.

Kunstnerkirken Holmsbu

Først litt om den unike kirken. Synstolkningen foregikk altså i Holmsbu kirke, i Asker. Kirken er virkelig et syn, og historien bak er følgende: I 50 år, fra 1911-1961, var det en kunstnerkoloni her. 50-60 kunstnere kom med familiene sine og bodde i Holmsbu hver sommer. Henrik Sørensen var en av disse. Da kirken skulle pusses opp i -54, foreslo nettopp Sørensen at kunstnerne skulle utsmykke kirken som en gave til lokalbefolkningen. Om lag 20 av kunstnerne har bidratt, og de var en fargerik og variert flokk individer med mange ulike livssyn og ulik kunstnerisk stil. Kunstnerne fikk utfolde seg ganske fritt, og det er vanskelig å finne en rød tråd i utsmykkingen inne i kirken, men flere har valgt å plassere bibelske motiver inn i bildene fra Holmsbu.

– Jeg bor i nærheten og har holdt på med omvisninger her i flere år. Kirken er en turistattraksjon og brukes som kulturkirke, og i sommer har flere artister vært her og framført musikk i kombinasjon med at jeg har snakket om kunsten. Det var da jeg kom på at dette måtte gjøres tilgjengelig for flere.

Ekspert til oppstarten

Tangen tok kontakt med profesjonell synstolker i NRK, og fikk hjelp til å sette opp tekst knyttet til det seende opplever ved å bruke øynene når de er på besøk i kirken. Disse synstolkningstekstene bygde han inn i omvisningsteksten han vanligvis bruker, og uten å gjøre noe nummer ut av det, ble dette presentert for neste gruppe besøkende.

– Jeg sa ikke fra på forhånd at synstolking også var en del av omvisningen, men fortalte det etterpå. Da kommenterte flere at dette var veldig interessant og ble en bonus, de så detaljer og farger de ikke hadde lagt merke til ellers – altså ble det en bedre opplevelse for både seende og ikke minst synshemmede.

Hva kan jeg gjøre for deg?

Synstolking bør være en naturlig del av tilrettelegging av kirkerommet og kirkelige hendelser. Like vanlig som rullestolramper og teleslynge, bør det være at synshemmede får en tolking i kirken. Man trenger ikke profesjonell bistand for å hjelpe.

– Tenk om alle kirkeverter møtte besøkende, som kommer med sine ulike behov og begrensninger, med «hva kan jeg gjøre for deg?». Og tenk om presten, i stedet for å vise med hender og kroppsspråk når menigheten skal reise seg eller sette seg, brukte ord i stedet? «Nå reiser vi oss», «nå kan dere sitte», fungerer jo for alle. Først da er kirken og gudstjenesten et sted der flere kan kjenne seg hjemme.

Avisa Dagen skrev først artikkel om synstolkingen i Holmsbu kirke. Kontakt gjerne Frank Tangen i KABB frank.tangen@kabb.no om det trengs mer informasjon om synstolking.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"